Tango

Argentinski tango

 

Yanina & Neri, Zagreb Tango Festival 2014, photo by Gaz BlancoArgentinski tango nije samo ples, to je način života. Temelji se na odnosu muškarca i žene, a obilježavaju ga improvizacija pokreta i koraka, ali i poštivanje partnera i ostalih plesača na plesnom podiju. Kaže se da u tangu postoje četiri noge, dva tijela i jedno srce, i to se nevjerojatno snažno osjeća u plesu.

“Tango je improvizacija. Nema zadanih kombinacija. Ne možete biti zaokupljeni koracima. Morate izraziti svoje osjećaje dok slušate muziku.” – Miguel Zotto

Tango se pleše sa srcem i najbolji je kada partneri ne razmišljaju o sebi i koracima nego se jednostavno prepuste muzici i uživaju u zagrljaju, kada osjećaju ritam ali naglasak ne stavljaju na tehniku nego na interpretaciju osjećaja… tada nastaje tango kemija… tada se pleše argentinski tango.

Nije li argentinski tango onaj ples s ružom u ustima?

Ne. To je filmska verzija standardnog tango plesa. Argentinski tango je vrlo daleki rođak i makar su oba započeli s istim skromnim počecima – u sirotinjskim četvrtima Buenos Airesa – razvili su se u dva potpuno različita plesa. Za razliku od energičnosti standardnog tanga, argentinski tango je vrlo suptilan i lijep ples koji se pleše sa srcem.

Koliko vremena će mi trebati da naučim tango?

To je jako teško pitanje. Kad počnete otkrivati ovaj prekrasan ples, shvatit ćete da ga možete proučavati i usavršavati cijeli život. Naravno, brzina usvajanja osnova je vrlo individualna, ali za odlazak na svoj prvi tango plesnjak bit ćete spremni vjerojatno već za mjesec-dva. U svakom slučaju pred vama je uzbudljivo putovanje u svijet argentinskog tanga.

Da li mi je potrebno plesno iskustvo?

Ne. Potrebna je samo dobra volja.

Gdje mogu plesati tango?

U Zagrebu se tango plesnjaci (milonge) održavaju više puta tjedno, a redovite milonge imaju još Rijeka, Split i Zadar. U Hrvatskoj ima i nekoliko popularnih tango festivala na koje dolaze plesači iz cijelog svijeta. Izvan naših granica tango je još popularniji pa u koji god veći grad otputujete vrlo vjerojatno ćete naći neku milongu i mjesto gdje se može plesati. Tango svijet obiluje tango festivalima, maratonima i ostalim događanjima na kojima se plesači i plesačice iz čitavog svijeta druže uz tango.

Što je milonga?

Milonga je naziv za tango plesnjake ali i podvrsta tango plesa (postoje tri različita tempa – tango, vals i milonga).